Mandatul noului presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies, ales joi, a inceput abrupt. Primul comunicat al CSM cu o noua conducere califica drept "inadmisibil" demersul ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, de a vorbi despre existenta unor "retele infractionale, transprofesionale, in sistemul judiciar", in conditiile in care acesta nu a sesizat mai intai "organele abilitate". Ministrul este acuzat si ca prin afirmatii generale ar discredita intregul sistem judiciar.
Declaratia incriminata de CSM, facuta la sedinta de bilant pe 2008, este solicitarea expresa a ministrului ca CSM sa declare "razboi fara echivoc fata de toate retelele infractionale, transprofesionale, care paraziteaza sistemul judiciar", chiar daca, dupa cum a precizat el, este vorba despre cazuri izolate. Catalin Predoiu a mentionat cazuri de avocati sau notari, dar s-a referit in mod deosebit la informaticieni ai instantelor, care prin "lucruri dincolo de limita penalului" au manipulat sistemul de impartire aleatorie (la intamplare) a dosarelor catre judecatori. Procedura a fost solicitata de Bruxelles in martie 2005 ca masura anticoruptie legata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Pana atunci, presedintele de instanta hotara, deseori subiectiv, care judecator va judeca un anumit dosar.
Cu alte cuvinte, daca declaratia ministrului este corecta, CSM se confrunta nu numai cu restantele in materie de reforma, cum ar fi unificarea practicii judiciare (judecatorii sa nu mai dea hotarari diferite in cauze similare), ci trebuie sa reia batalii pe care Romania le-a declarat castigate.
Dar la exact aceeasi sedinta, chiar vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Anton Pandrea, a declarat ca ministrul nu a spus nimic nou. El a explicat ca insusi CSM a atras atentia, inca din 2007, asupra unor cazuri "de interventie uneori chiar bru