Cursul de vineri a atins 4,2127 lei/euro
Chidesciuc: Nu există niciun motiv de apreciere a leului
Slăbirea monedei naţionale loveşte în plin numeroase sectoare ale economieiCursul de referinţă publicat de BNR vineri a atins maximul istoric de la introducerea monedei europene, de 4,2127 lei/euro. Nicolae Chidesciuc, senior economist la ING Bank, a declarat pentru Curierul Naţional că exclude o revenire a leului în perioada următoare. De fapt, acesta ne-a declarat că nu există niciun motiv de apreciere a leului. Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst, ne-a declarat că situaţia de pe piaţa bancară este oarecum ''ciudată'' şi că nimeni nu se aştepta la o depreciere atât de mare a leului.
Efectele deprecierii leului se resimt deja pe piaţa construcţiilor, care s-ar putea confrunta cu o scădere şi mai puternică a cererii. Industria cărnii, consumul continuă să scadă, iar transportatorii au cheltuieli tot mai ridicate. Retailul este sectorul ce resimte cel mai puţin efectele deprecierii, datorită dependenţei scăzute de importuri.
Cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României (BNR) vineri a atins maximul istoric de la introducerea monedei europene, de 4,2127 lei/euro, leul înregistrând a cincea şedinţă de depreciere semnificativă de la începutul anului, pe fondul sentimentului negativ al investitorilor faţă de regiune.
Analiştii cred că o intervenţie a BNR pe piaţa interbancară pentru a susţine moneda naţională va avea un efect limitat şi de scurtă durată, atât timp cât se va menţine percepţia negativă a investitorilor asupra regiunii, iar leul va continua trendul descendent în perioada imediat următoare.
Nicolae Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank, exclude o revenire a leului în perioada următoare, deşi ar putea apărea mici corecţii, fără însă a schimba tendinţa de depreciere. De fapt, acesta ne-a de