“Liderii si presa trebuie sa fie extrem de atenti la ce spun de acum inainte: nici optimismul irealist, dar nici pesimismul catastrofic nu trebuie lasate sa ocupe spatiul public. Altfel, romanii vor fi extrem de vulnerabili la criza!”, avertizeaza profesorul universitar Daniel David, specialist in psihologie comportamentala. Constatarea? Romanii nu sint pregatiti pentru ce urmeaza, desi au trait mai multe crize decit vremuri normale! Naivi, prizonieri ai stilului irational, paternalist, influentati negativ de comportamentul politic, romanii nu sint pregatiti sa traverseze desertul.
Ruxandra Hurezean: Nimeni nu e destul de pregatit sa faca fata crizei, dar avem datele necesare sa reactionam adecvat? Daniel David: Nu, nu sintem pregatiti. Dimpotriva, sintem mai vulnerabili decit alte popoare datorita stilului irational, paternalist de a gindi, datorita mesajelor extreme date de lideri politici sau lideri de opinie, (cind prea optimiste, cind catastrofice) si, fireste, datorita realitatii insasi, care nu ofera din punct de vedere economic prea multe solutii.
R. H. - Romanii nu mai cumpara case, dar au dat buzna in supermarketuri. Intr-un mall din Cluj, in ultimele saptamini ale lunii decembrie, numarul cumparatorilor s-a dublat fata de aceeasi perioada in 2007. Un diagnostic…?
D. D. Naivitate. Acesta este cuvintul. Suferim de naivitate. Credem ca nu va fi nimic serios, ca e doar o poveste, ca se intimpla, dar nu la noi, in fine, ca noi vom fi ocoliti.
Se poate incepe din scoli sa invatam copiii sa gindeasca rational, sa aiba deprinderea de a evalua corect o situatie, de a face fata si emotional si practic unor situatii de criza. Daniel David, psiholog R. H: E o boala ciudata, am mai trait crize, nu ne-am inarmat cu experienta? D. D: Nu, experienta in eroare intareste eroarea, o stabilizeaza. Sintem in plina eroare. Ar trebui lan