Numai opt consilieri locali şi-au depus declaraţiile de avere pe site-ul primăriei
Începutul de an nu i-a determinat pe aleşii locali să ia exemplul parlamentarilor români şi să îşi posteze, chiar şi la mai bine de jumătate de an de la alegerile locale, declaraţiile de avere pe site-ul primăriei oraşului. Acesta din urmă, anemic reorganizat după schimbarea conducerii primăriei, a fost criticat şi într-un raport întocmit de Institutul pentru Practici Publice (IPP) Bucureşti, în cadrul proiectului „Ei trebuie să lucreze pentru tine - Învaţă cum să evaluezi consilierii din localitatea ta", finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust).
Proiectul respectiv, implementat de IPP, în parteneriat cu CENTRAS, face referire, printre altele, la lipsa de transparenţă în publicarea datelor de interes public pe site-ul instituţiilor publice. În acest sens, Mangalia este dată drept exemplu negativ, arătându-se, printre altele, că primăria nu a considerat „transparenţa şi publicarea cât mai multor date de interes public în pagina oficială de internet ca fiind o prioritate instituţională".
Într-adevăr, pe site-ul oficial al Primăriei Mangalia, la „capitolul" declaraţii de avere şi interese ale angajaţilor, figurează, în majoritate covârşitoare, numai numele funcţionarilor „cu vechime" şi mai deloc cele ale nou-veniţilor în această instituţie.
La fel de lipsiţi de transparenţă se arată şi o serie de aleşi locali. Deşi în Legea 161/2003 „privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în axercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei", modificată şi completată ulterior prin numai puţin de cinci acte normative, se prevede clar faptul că declaraţiile de interese se depun în termen de 15 zile de la data validării mandatului, numai opt consil