Sfarsitul lui 2008 a dat peste cap planurile tuturor, iar exuberanta pe care o afisau candidatii, angajatorii si firmele de recrutare la mijlocul anului trecut a disparut brusc. Dupa cresteri de pana la 60% ale businessurilor, jucatorii din HR vorbesc, destul de timid inca, despre potentiale falimente in industrie. Companiile specializate in servicii de resurse umane, pana de curand castigatori colaterali ai crizei de oameni, ar putea deveni si primele victime colaterale ale crizei economice.
Pesimism pe linie
Dupa ce salariile managerilor au crescut cu 30 - 50% in ultimii doi ani, ba chiar pe unele pozitii s-au dublat, 2009 se anunta un an in care vorbim fie de stagnare, fie de scadere. Mai mult decat atat, restructurarile pe care le fac companiile de pe piata ar putea duce la iesirea in piata a multor manageri. Pe de o parte, companiile care doar isi restrang activitatea vor renunta in primul rand la forta de munca neproductiva, insa in cazul organizatiilor care vor intra in faliment este posibil sa vedem manageri buni care vor ramane fara job.
"Nu sunt optimista. De altfel, toti oamenii de afaceri cu care vorbim sunt ingrijorati. Este mai bine sa recunoastem ca situatia nu este roz, pentru ca nu ne ajuta cu nimic daca evitam realitatea", spune Mihaela Damian, managing partner al Stanton Chase, una din cele mai mari com-panii de executive search de pe piata locala.
Head-hunter-ul George Butunoiu apreciaza ca in functie de severitatea crizei, scaderile salariale vor trece prin trei faze.
n Prima este cea in care angajatii vor primi salarii mai mici decat ar fi primit inainte de criza. "Acest lucru se intampla deja, e un fenomen aproape general in ultimele doua luni: fata de cat ar fi primit in august, de exemplu, cei cu salarii mari primesc cam cu 20 - 30% mai putin, cei cu salarii medii cam cu 10 - 15% mai puti