Ludovic Orban vrea sa fie presedintele PNL. Ar trebui sa vrea PNL acelasi lucru? Cu alte cuvinte este Orban o solutie pentru liberalii aflati acum intr-unul dintre cele mai proaste momente ale istoriei lor de dupa 1989?
Ludovic Orban si-a inceput ascensiunea politica sub aripa lui Dinu Patriciu, in PNL-AT si apoi PL'93. Nu a iesit cu adevarat niciodata de sub aceasta aripa, o legatura pe care insusi ministrul Transporturilor a definea ca "aproape de prietenie".
Aceasta "aproape prietenie" s-a manifestat inclusiv prin garantari de imprumuturi bancare si susustinere neconditionata in momente cheie, cum a fost cel al accidentului, nici acum pe deplin elucidat, comis de ministrul Transporturilor iarna trecuta.
Ludovic Orban n-a ramas deloc dator. Pe langa avantajele pentru Rompetrol, izvorate din cerneala stiloului sau ministerial, multa vreme Orban a reprezentat cea mai agresiva voce anti-Basescu din PNL. Inainte si dupa ruperea Alinatei D.A., Orban era recunoscut pentru declaratiile de "duminica dupa-amiaza" (perioada cu putine stiri) in care lansa proiectile de o violenta maxima, uneori la limita trivialitatii, catre fostii aliati si Palatul Cotroceni.
De fapt, acestea l-au facut cu adevarat vedeta pe Ludovic Orban, pentru ca nici in mandatul de viceprimar si nici in cel de la ministerul Tranporturilor nu au oferit vreun exemplu de competenta. Dimpotriva. Numarul kilometrilor de autostrada realizati in ministeriatul sau este ridicol, invers proportional insa cu cel al consilierilor ministrului, a caror schema a fost umpluta pana la refuz, inclusiv cu persoane fara studii superioare in domeniu, deci fara calificarea necesara pentru o astfel de functie.
Si totusi, la un moment dat, improbabilul s-a intamplat. Ludovic Orban a purces la o schimbare radicala de imagine, evidenta in timpul campaniei pentru primaria