Odată cu înăsprirea condiţiilor de creditare în cazul împrumuturilor clasice, sistemul de economisire-creditare - denumit şi Bauspar - ar putea prinde teren, datorită avantajelor pe care le oferă. Rată lunară la credit este fixă până la scadenţă, iar rata dobânzii la lei este de numai 5%.
Acest tip de contracte presupune două etape. În prima, trebuie economisit minimum 40-50% din suma totală de care clientul are nevoie pentru proiectul imobiliar. Iar în a doua etapă, banca va oferi un împrumut în lei, pentru restul sumei. Prima de la stat s-a majoratPerioada minimă de economisire se ridică la 18 luni, iar durata maximă de rambursare a împrumutului este de 5-14 ani, în funcţie de tipul contractului. În faza de economisire, rata dobânzii plătită de bancă nu depăşeşte 2-3%, însă la sumele deţinute în cont se va adăuga, în fiecare an, prima de la stat. Prima a fost de curând majorată la 25% din suma economisită pe parcursul unui an, fără a depăşi pragul de 250 euro.
Astfel, în cazul economisirii unei sume de 4.000 lei într-un an, o persoană va putea solicita o primă de la stat de 1.000 lei. Prima de la stat poate fi obţinută şi dacă sumele respective nu vor fi folosite în scop locativ.
Singura condiţie este ca economisirea să se întindă pe o perioadă de cel puţin 5 ani. Contractele pot fi încheiate şi pe numele minorilor. În acest fel, o familie poate încasa de la stat o primă mai mare decât plafonul de 250 euro. Credit în lei cu dobândă fixă de 5%La finele perioadei de economisire, clientul poate solicita băncii un credit în lei cu dobândă fixă pe toată perioada de rambursare.
În momentul de faţă, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe practică o rată a dobânzii de 6%, iar BCR Banca pentru Locuinţe de 5%, în condiţiile în care rata dobânzii medii pentru un credit ipotecar în lei este acum de 17,4%. Trebuie ştiut că şi contractele de economisire-creditare