Premierul rus Vladimir Putin l-a informat pe preşedintele Traian Băsescu de problemele create de Kiev
Uite gazul, nu e gazul. Astfel s-ar putea descrie noua răsturnare de situaţie în conflictul ruso-ucrainean pe tema livrărilor de gaze. După ce compania rusă Gazprom a dat, ieri, drumul la robinet sub privirile precaute ale europenilor, supriza neplăcută a venit, de această dată, din partea ucrainenilor. Tot gazul rusesc destinat Occidentului a fost păstrat de Kiev. Motivul? Asigurând tranzitul gazelor către Europa, acest lucru ar obliga Ucraina să lase fără gaze patru regiuni.
Moscova a alimentat un gazoduct care nu este conectat la reţeaua de export, a declarat marţi directorul societăţii ucrainene Naftogaz, Oleg Dubina, citat de AFP. „Nu am deschis valvele, nu o putem face”, a spus Dubina. Dacă Ucraina ar fi deschis vanele, „am fi fost obligaţi să lăsăm fără gaze regiunile Odesa, Lugansk, Doneţk şi Dniepropetrovsk”, din sudul şi estul ţării, a explicat acesta.
Putin dă vina pe problemele tehnice ale sistemului de gazoducte ucrainene
Decizia Ucrainei a provocat o furtună în rândul ruşilor, care au negat faptul că au făcut livrările pe un gazoduct intern ucrainean. Vicepreşedintele Gazprom, Alexandre Medvedev, a anunţat că Rusia a informat Bruxelles-ul că este în imposibilitatea de a asigura tranzitul de gaze în Europa via Ucraina şi a denunţat atitudinea Kievului. „Partea ucraineană ne-a informat cu cinism că sistemul lor de gazoducte este reorientat spre consumul intern.“ Medvedev a acuzat Ucraina şi pentru faptul că nu a permis accesul observatorilor ruşi la staţiile de măsurare a presiunii în conductele de pe teritoriul ucrainean.
Ulterior, premierul rus Vladimir Putin l-a informat telefonic pe şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că Ucraina nu permite tranzitul gazelor şi a sugerat că reţeaua de gazoducte ucrainene nu