Cele cateva fraze despre Romania pronuntate saptamana trecuta de premierul Vladimir Putin au starnit nedumerire la Bucuresti, printre comentatori si ziaristi, si nicio reactie la palatele Victoria si Cotroceni. Premierul Emil Boc, la insistentele ziaristilor, s-a limitat sa declare ca afirmatia lui Putin are legatura cu discutia dintre presedintele Traian Basescu si premierul Rusiei si ca amanuntele acestei discutii nu pot fi deocamdata facute publice.
Pana cand vom afla "amanuntele" de la oficialii Romaniei, unele concluzii pot fi deja trase din lectura stenogramei discutiei lui Putin cu ziaristii straini, stenograma care poate fi citita pe site-ul guvernului Rusiei. (www.government.ru)
Corespondentul TVR la Moscova l-a intrebat pe Putin daca stie ca Romania se aprovizioneaza cu gaz prin firme intermediare, iar Bucurestiul incearca sa obtina livrari directe. "E posibil? (sa obtina livrari directe de la Gazprom - nota red.) si a doua intrebare - se are in vedere conectarea Romaniei la proiectul South Stream?"
V.V. Putin: "Da, nu suntem impotriva ca Romania sa participe la South Stream. Asta e prima. A doua, cea cu care ati inceput - companiile intermediare pe piata romaneasca. Presedintele Romaniei a pus aceasta problema in discutia cu mine. Suntem de acord sa trecem la relatii directe cu companiile de stat. Fiindca veni vorba, suntem de acord sa facem asta si in cazul ucrainean, suntem de acord sa semnam contract direct cu NAK (Naftogaz, companie de stat - n. red.) Ucraina (prin acordul din 2 octombrie 2008, semnat de Putin si Timosenko, s-a stipulat inlaturarea firmelor intermediare in relatiile dintre Gazprom si Ucraina - nota red.). Va spun acum un lucru surprinzator: mi s-a creat impresia ca nu ne dau voie sa facem asta pentru ca acele conditii care au fost puse - 250 dolari mia de metri cubi (acesta a fost pretul cerut de Gazprom la negocier