Intr-un top al celor mai valoroase 100 de companii din Romania, intocmit de Ziarul Financiar impreuna cu casa de investitii Capital Partners, strainii detin 70% din capitalul acestor companii, statul vreo 25%, iar antreprenorii privati romani mai putin de 5%. Nimic altceva nu poate spune mai mult despre actuala economie din Romania si despre problemele care preocupa cel mai serios in noul an, in conditiile crizei financiare si economice internationale: la ce sa ne asteptam si de la cine?
Economia din Romania este total dependenta de capitalul strain si i se va intampla exact ceea ce acesta va dori. De statul roman depinde foarte putin, oricat de intelept va fi acesta de acum incolo (desi ramane o mare intrebare daca va deveni intelept!). Oricum, de capitalul privat autohton nu depinde practic nimic.
O biata confuzie - care, din pacate, functioneaza copios - amesteca in cazul unei companii proprietarul ei cu locul unde aceasta companie isi are inregistrarea juridica si isi desfasoara in principal activitatea. Este un fel de gluma de a numi "romanesti" companii care sunt doar inregistrate ca persoane juridice romane si actioneaza in cea mai mare parte pe piata romaneasca, dar care apartin unor proprietari straini. Si, dupa cum este si firesc in virtutea proprietatii, acestea fac politica grupurilor de care apartin, pe o baza globala, in cadrul careia activitatea din Romania este o piesa intre altele din ansamblul retelei internationale a acestor grupuri. Oricum, aceste companii nu pot fi numite "romanesti" doar pentru ca isi extrag profiturile de pe piata romaneasca si platesc impozite statului roman.
Intr-un Top 500 companii din Europa Centrala si de Est, intocmit de firma de audit si consultanta Deloitte, Romania figureaza cu numai 30 de prezente. Evident, referirea se face la aspectul formal al problemei. Caci aspectul de fond este altul! Din cel