PITEŞTI. După o lună de şomaj tehnic, cei 8.000 de angajaţi s-au întors ieri la lucru. Peste numai 14 zile vor fi însă trimişi din nou acasă. Sursa: Dan Badea
Cei 8.000 de muncitori de la secţiile de producţie ale Uzinei Dacia au reluat lucrul ieri, după ce timp de o lună s-au aflat în şomaj tehnic. Odată întorşi în uzină, oamenii au aflat însă că de pe 26 ianuarie vor fi din nou trimişi acasă, pentru două săptămâni de data aceasta. Astăzi, de la ora 12.00, câteva mii de muncitori sunt aşteptaţi în faţa Casei de Cultură din Mioveni pentru a participa la mitingul împotriva eliminării taxei auto pentru maşinile secondhand. Sindicaliştii speră astfel să atragă atenţia asupra situaţiei critice în care se află cei 200.000 de români care lucrează în industria auto.
„Parcă e un blestem de la Ceauşescu“
Conştienţi de efectele crizei, cei mai mulţi dintre salariaţii care s-au întors ieri la lucru consideră că, după perioadele de şomaj tehnic, vor urma vremuri mult mai grele. De altfel, păstrarea locului de muncă, indiferent de salariul câştigat, pare a fi prioritatea pentru fiecare din cei aproape 8.000 de angajaţi de la Dacia.
Ieri la prânz, după numai câteva ore de lucru, muncitorii au aflat că uzina va funcţiona doar până pe 26 ianuarie. „Am venit să lucrăm pentru două săptă mâni... Am ajuns să avem concediu mai mult decât lucru. Pe 26 intrăm din nou în şomaj, chiar de ziua în care s-a născut «Ciuruitul». Parcă e un blestem de la Ceauşescu, în halul ăsta am ajuns“, spune muncitorul Marius Neacşu.
Vânzări cu 55% mai mici
De altfel, Uzina Dacia şi-a redus bugetul de la 250 la 150 de milioane de euro, iar producţia zilnică a scăzut de la 1.400 la 1.100 de maşini.
„Dacia se vede nevoită să recurgă la această măsură pentru a-şi adapta producţia la scăderea comenzilor ca urmare a declinulu