Hotelul JW Marriott din Capitala, liderul actual al pietei hoteliere, si-a bugetat pentru acest an o usoara scadere sau o mentinere a nivelului afacerilor in jurul a 40 mil. euro, pe fondul crizei financiare care a inceput sa afecteze hotelurile din Bucuresti din a doua parte a anului trecut.
"Estimam ca in primele sase luni din 2009 vom fi sub nivelul perioadei similare din anul trecut, insa in a doua parte a anului vom fi peste. Per total s-ar putea sa inregistram o usoara diminuare a veniturilor comparativ cu 2008", a spus Kurt Strohmayer, general manager al JW Marriott.
Nici alte hoteluri de cinci stele din Capitala, precum Hilton sau Howard Johnson, nu au prevazut cresteri in bugetul pe 2009, dupa ce a doua parte a anului trecut a contrabalansat cresterile din ianuarie-iunie si i-a situat pe majoritatea hotelierilor sub bugetul estimat initial. In afara de criza financiara un cuvant important de spus a avut si cresterea capacitatii de pe piata, pe segmentul de cinci stele intrand hotelul Radisson SAS de pe Calea Victoriei, cu 424 de camere.
JW Marriott a mentinut vanzarile de anul trecut la nivelul anului precedent, desi initial si-a bugetat cresteri. "Cifra de afaceri inregistrata de JW Marriott a fost in 2008 la un nivel asemanator cu cea din anul precedent si s-a situat sub estimarile initiale care erau destul de optimiste. In prima parte a anului am inregistrat cresteri, insa am intampinat scaderi incepand cu lunile de vara", a spus Strohmayer. In 2007 cifra de afaceri a Societatii Hoteliere Grand, care detine JW Marriott, a fost de 40 de milioane de euro, potrivit Ministerului Finantelor.
Desi pe piata exista opinii potrivit carora segmentul de cinci stele va fi printre cele mai afectate ca urmare a reduceriii bugetelor de calatorii ale companiilor, Strohmayer nu adera la aceasta pozitie.
"Cred ca piata de cinci stele va