Preţurile loturilor extravilane din apropierea Bucureştiului au scăzut, în unele cazuri, cu până la 30-40%. După un îngheţ generalizat la nivelul tranzacţiilor, în a doua parte a anului trecut proprietarii au început să-şi reducă semnificativ pretenţiile. Până nu demult, segmentul terenurilor era unul dintre cele mai fertile pentru speculatorii imobiliari. Un profit de peste 100% din simpla creştere a valorii proprietăţii, în decurs de doar câteva luni.
Iată o perspectivă ce i-a determinat pe mulţi să investească masiv în terenuri. 2008 a adus însă răsturnarea planurilor acestora. Ca răspuns la creşterile precipitate de până atunci, în prima parte a anului, piaţa s-a evidenţiat prin reducerea drastică, aproape chiar de nivelul zero, a numărului tranzacţiilor.
Lucrurile au început să se precipite odată cu venirea sezonului estival. În încercarea de a debloca piaţa, proprietarii au început să-şi reducă pretenţiile chiar până la jumătate pentru a reuşi să vândă.
Zonele nedezvoltate, cele mai afectate
Cele mai mari corecţii de preţuri au avut loc, aşa cum era de aşteptat, la nivelul Bucureştiului, până atunci favoritul absolut în rândul speculatorilor. „Cele mai expuse şi afectate zone sunt cele nedezvoltate încă, unde s-a prognozat, prea optimist poate, apariţia unor noi aşezări rezidenţiale sau proiecte comerciale.
Mai explicit, pot aminti aici: zone mărginaşe ale oraşului, foste platforme industriale, unde infrastructura trebuie creată sau înlocuită, şi toate zonele adiacente Capitalei”, explică Daniel Stan, Senior Broker în cadrul GVA ASCO Properties.
De aceeaşi părere este şi Costin Lazăr, director general Neoland Invest. Acesta subliniază că, la nivelul anului 2008, cele mai semnificative ieftiniri s-au înregistrat în cazul terenurilor amplasate extravilan, în judeţul Ilfov, precum