Fibromialgia este o afectiune de care sufera milioane de oameni. Ea este putin cunoscuta, iar medicii confunda simptomele, crezand ca ele sunt de natura reumatica. Un parlamentar roman a propus Parlamentului Europei recunoasterea fibromialgiei ca boala.
Fibromialgia este o afectiune cronica definita prin dureri difuze (surde) si sensibilitate in muschi si tesuturile moi (tendoane, ligamente). Ea este, de fapt, asa cum sugereaza si numele, o durere musculara. Este asociata cu tulburari de somn si oboseala cronica. Durerile cauzate de fibromialgie sunt deseori diagnosticate gresit, ca fiind de natura reumatica, administrandu-se, in consecinta, un tratament gresit, fara rezultate. Nu se cunosc cauzele exacte ale acestei afectiuni cronice intalnite mai mult la femei decat la barbati. De multe ori, in lumea medicala, fibromialgia nici nu este considerata o boala, desi pacientul este afectat grav si debilitat de aceasta maladie. Spre deosebire de artrita, fibromialgia nu are ca efect inflamarea, iar incheieturile in sine nu sunt direct afectate (faptul ca durerea este in tendoane face ca bolnavul sa creada ca il dor incheieturile si sa presupuna ca sufera de o forma de reumatism).
Despre fibromialgie s-a auzit la inceputul anilor ’80, si totusi, in Europa nu exista un medicament aprobat pentru aceasta afectiune. Europarlamentarul Nicolae Vlad Popa a subliniat ca exista discrepante de diagnostic si tratament intre statele membre UE. "Medicii din noile state membre cunosc aceasta afectiune, insa sunt departe de a trata fibromialgia asa cum o fac colegii din Franta sau Marea Britanie. Trebuie luate masuri la nivel european, pentru a diminua aceste discrepante", sustinea europarlamentarul Nicolae Vlad Popa. "Desi a fost recunoscuta inca din 1992 de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca o boala reumatica si a fost subiectul a numeroase congrese si art