Piata imobiliara a intrat in moarte clinica in doar cateva luni. Fara tranzactii, brokerii care castigau 3.000 - 4.000 de euro pe luna se bucura acum daca primesc 500 de euro.
"Am colegi care sunt disperati. Au credite pentru doua case, leasing la masina si familii care se bazau pe castigurile lor. Acum se bucura daca ajung la 500 de euro pe luna, dupa ce in urma cu cateva luni castigau mii de euro. Daca nu ai nervii tari, o iei razna acum", spune Radu D. , 32 de ani, care lucreaza de mai bine de 10 ani in imobiliare, in domeniul vanzarii de terenuri.
Tranzactiile inghetate pe segmentul rezidential in ultima parte a anului trecut au dus la disponibilizari, scaderi salariale si o stare de tensiune in randul angajatilor din agentiile imobiliare si de consultanta in real estate.
"Multi dintre brokerii imobiliari nu stiau sa negocieze, nu stiau sa vanda. Piata i-a impins de la spate, iar ei doar incheiau contracte, fara sa trebuiasca sa convinga pe cineva si fara sa isi faca griji din cauza concurentei, deoarece clientii erau cei care veneau spre ei. Pentru cei mai multi, cel mai important era sa aiba la dispozitie o camera de protocol, in care se semnau contractele", spune Ulrik Rasmussen, partener in cadrul firmei de executive search Pedersen & Partners, care are la nivel regional clienti dintre "greii" pietei imobiliare, ca Immoeast, TriGranit, Jones Lang LaSalle, GTC sau Colliers International.
Boom-ul din real estate a alimentat nevoia de oameni, iar piata fortei de munca nu a fost pregatita nici calitativ si cantitativ sa sustina avansurile din ultimii ani. "Este o meserie care se invata din mers", puncteaza brokerul. In lipsa unei specializari in cadrul unei institutii de invatamant superior, jobul de agent sau consultant imobiliar a atras in ultimii ani absolventi cu background foarte diferit, de la Politehnica, ASE si pana la Filo