Presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), Dumitru Viorel Manescu, afirma ca onorariile vor ramane neschimbate in acest an cu toate ca numarul tranzactiilor va fi mai redus ca in 2008.
» Cum a fost anul 2008 pentru notarii romani?
Din documentele noastre, rezulta ca activitatea notariala a scazut in anul 2008, inregistrand, fata de anii precedenti, cu peste un milion de proceduri notariale mai putin, din cauza crizei imobiliare. Documentul face o comparatie a anului 2004, cand numarul procedurilor notariale, insemnand acte mobiliare si imobiliare, testamente sau acte de partaj, era de aproape 3,5 milioane, fata de anul 2008, cand numarul s-a redus la 2,8 milioane. Era inevitabil un colaps imobiliar. Impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare efectuate din luna ianuarie pana la sfarsitul lui noiembrie 2008 (992.980.370 de lei) a fost mai mic decat cel din perioada similara a anului trecut (1.056.628.503 de lei).
Tarifele notariale mai mici decat cele ale avocatului
» Cat a fost afectat sectorul tranzactiilor imobiliare (terenuri, cladiri etc.) de criza financiara?
Tranzactiile au scazut in toate sectoarele pietei imobiliare. Nu detinem statistici pe terenuri sau cladiri tranzactionate. Dar eu am estimat o scadere a pietei imobiliare cu aproape 70%, in ultimele trei luni ale anului 2008, comparativ cu perioada octombrie-decembrie din 2007. Spre deosebire de numarul procedurilor notariale implicand imobiliarele, numarul actelor de partaj s-a mentinut ridicat in comparatie cu anii precedenti. Oamenii prefera sa apeleze la notar pentru realizarea partajului, deoarece tarifele sunt mai mici decat la avocati.
» Ce taxe se achita pentru contractele de leasing imobiliar?
La leasingul imobiliar nu se percepe decat onorariul notarului, care este degresiv in functi