Piata de asigurari de locuinte ar putea insuma 148 milioane euro in acest an, dupa ce legea care impune obligativitatea aceastei polite devine operationala, in conditiile in care ar putea fi asigurate 8,25 milioane de case in Romania, a spus pentru NewsIn Radu Popescu, consilier in cadrul Administratiei si Internelor (MAI). Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala la 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte.
In Romania, piata asigurarii locuintelor este nesemnificativa in prezent, mai putin de 10% din locuinte fiind asigurate, potrivit jucatorilor din piata, comparativ cu alte tari precum Ungaria, Marea Britanie, Irlanda sau Belgia, unde sunt asigurate intre 65% si 95% din locuinte.
"In total sunt 8.250.000 de locuinte, potrivit Comisiei de Statistica. Dintre acestea, 75% fac parte din categoria A si 25% din categoria B", a explicat Radu Popescu, consilier in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Asigurarea tuturor caselor ar aduce asiguratorilor prime brute subscrise de 148 milioane euro, a estimat oficialul.
"Mare parte din acesti bani pleaca in reasigurare, in proportie de 80- 90%", a explicat Popescu, care sustine ca valoarea de reasigurare, calculata la riscurile la care este expusa Romania, se ridica la 3,5 miliarde euro, in cazul unui cutremur similar celui din 1977.
"Statul functioneaza doar ca reasigurator de ultima instanta, in cazul unui dezastru major cum ar fi un cutremur, la care se adauga inundatii sau alunecari de teren, iar nivelul daunelor depaseste valoarea de 3,5 miliarde euro", a mai spus oficialul MAI.
In cazul unei astfel de catastrofe naturale, statul urmeaza sa acopere diferenta.
Asigurarea locuintelor in proportie de 100% ar fi o estimare mult p