Rezervisti israelieni au fost trimisi ca intariri in Fasia Gaza, un semnal al declansarii celei de-a treia faze a ofensivei impotriva Hamas. In timp ce intensitatea loviturilor aeriene a scazut, fortele terestre israeliene au avansat spre centrul dens populat al orasului Gaza, angajandu-se in schimburi de focuri cu militanti ai Hamas.
Pe plan diplomatic, emisarul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (ONU, SUA, UE si Rusia), Tony Blair, aflat la Cairo, a anuntat ieri ca se contureaza un acord de incetare a focului intre Israel si Hamas, dar detaliile acestuia sunt obiectul unor negocieri intense.
Una dintre principalele conditii puse de Israel, oprirea contrabandei cu arme din Egipt spre Fasia Gaza, este si unul dintre cele mai delicate subiecte ale negocierilor. Egiptul a fost de acord sa accepte desfasurarea pe teritoriul sau a unor echipamente de detectare a tunelurilor, dar neaga contrabanda cu arme. Oficialii de la Cairo refuza si deschiderea punctului de frontiera cu Fasia Gaza de la Rafah, cerand in schimb Israelului sa isi deschida frontiera cu teritoriul palestinian. Hamas cere ca Israelul sa isi deschida frontiera cu Fasia Gaza si, in plus, sa puna capat blocadei maritime impuse acestui teritoriu. In pofida refuzului de ieri, expertul israelian in strategie, Shlomo Brom, general in retragere, a estimat ieri pentru AFP ca miscarea islamista palestiniana ar fi dispusa sa accepte un acord de incetare a focului "cu conditia ca acesta sa nu fie prezentat ca o capitulare".
Ministrul de Externe al Frantei, Bernard Kouchner, a declarat ieri ca orice eventual acord de pace ar trebui sa fie supervizat de observatori europeni si internationali, dar nici Israelul, nici Egiptul nu par dispuse sa accepte in acest moment observatori pe teritoriul lor.
Rezervisti israelieni au fost trimisi ca intariri in Fasia Gaza, un semnal al declansarii ce