Ţiţeiul continuă să se ieftinească pentru că recesiunea economică face ca cererea să scadă mai repede decât oferta. Perspectiva unei recesiuni mai lungi şi mai profunde a coborât ieri preţul petrolului cu peste doi dolari, la 38,65 dolari pe baril. Ieftinirea s-a produs, deşi Arabia Saudită a anunţat căşi va reduce producţia de petrol sub nivelul convenit cu OPEC şi în ciuda disputei dintre Rusia şi Ucraina, care a afectat livrările de gaze naturale spre Europa.
“Datele privind şomajul din SUA, făcute publice vineri, au dat startul acestui declin. Am avut o serie întreagă de veşti proaste venite din partea companiilor şi economiilor. Este aproape foarte grav”, spune Rob Laughlin, analist pe petrol la MF Global din Londra, citat de Reuters.
La sfârşitul săptămânii trecute, guvernul SUA a raportat că în luna decembrie 524.000 de oameni şi-au pierdut locurile de muncă. Aceste cifre au urcat practic rata şomajului în SUA la cel mai înalt nivel din ultimii aproape 16 ani.
Economia cu cel mai mare consum de petrol din lume a pierdut anul trecut aproape 2,6 milioane de locuri de muncă, un record pentru ultimii 64 de ani.
Mai mult decât atât, stocurile americane de petrol au crescut cu 13% în ultimele 15 săptămâni, pe măsură ce activitatea economică a încetinit.
Cererea tot mai mare de ţiţei din economiile emergente ca Brazilia, Rusia, India şi China ar fi trebuit să compenseze pentru scăderea cererii din SUA, Europa şi Japonia, care au intrat în recesiune, dar şi perspectivele acestora s-au înrăutăţit considerabil în ultima perioadă.
Deutsche Bank a estimat săptămâna trecută că recesiunea simultană din SUA, Europa şi Japonia va duce la o scădere a consumului de petrol cu 1 milion de barili pe zi în 2009, relatează Bloomberg.
30 dolari pe baril în primul trimestru
@N_P