CAMPANIE: A doua etapă a vaccinării împotriva cancerului de col uterin va începe în luna februarie
Doar 54 de fete, care au zece ani, din 1.444, au fost vaccinate împotriva cancerului de col uterin.
Cele mai multe cereri pentru vaccin au fost la Bocşa. Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, demarată la finalul anului trecut nu a prins în Caraş-Severin. Speriaţi de efectele şi reacţiile adverse care ar putea să apară, părinţii au refuzat să-şi lase fetele să fie vaccinate. Medicii susţin că părinţii au făcut o greşeală.
Oricine poate avea boala
Virusul papilloma uman afectează atât persoanele de sex feminin, cât şi pe cele de sex masculin. Multe persoane care pot fi infectate cu virusul papilloma uman pot să nu prezinte nici un semn sau simptom. „HPV se transmite cu uşurinţă, astfel că orice expunere reprezintă un risc de infectare. De fapt, se estimează că multe persoane se infectează cu HPV în primii 2 –3 ani de la începerea vieţii sexuale. Acest virus nu se transmite doar prin contact sexual. Este un virus care se transmite şi din cauza lipsei de igienă. Vaccinul poate fi făcut şi de băieţi pentru că ei pot purta şi transmite boala. Părerea mea este că totul s-a derulat mult prea repede. Timpul nu a permis explicarea efectelor benefice ale vaccinului. În câteva zile s-a demarat campania”, a informat doctorul Miţa Vermeşan, director executiv adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică din Caraş-Severin. Dozele de vaccin nefolosite sunt păstrate la sediul ASP.
Nu au putut convinge părinţii
HPV se depistează în urma unui test Papanicolau. Multe cazuri de pre-cancer de col uterin pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate la timp. De fapt, cancerul de col uterin poate fi prevenit uşor. Bazându-se pe aceasta, medicii din cabinetele şcolare, împreună cu învăţătoarele, au stat de vorbă cu părinţi