Conducerea Bechtel a decis la sfirsitul anului trecut sa concedieze 2.300 de angajati. Acum, compania se vede nevoita sa blocheze procedura de concediere colectiva pentru ca Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Cluj a amenintat ca o va da in judecata pentru ca nu ar fi respectat legislatia muncii. Americanii de la Bechtel au inceput insa prin a trimite 2.000 de oameni in somaj tehnic.
Majoritatea muncitorilor de la Bechtel nu mai lucreaza in aceasta perioada la autostrada si primesc doar 75% din salariu. Potrivit liderului de sindicat, Mihai Lup, circa 1.200 de oameni au fost instiintati, inca inainte de sarbatori, ca nu se vor intoarce la lucru pina in 9 februarie. Restul angajatilor, pina la 2.000, au fost notificati in legatura cu aceasta decizie in 5 ianuarie. Asa se face ca, in prezent, pe santier mai sunt doar 200 de oameni, care se ocupa de conservarea lucrarilor.
Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a cerut companiei sa participe la o discutie comuna cu sindicatele pentru a gasi solutii la situatia creata, dar Becthel nu s-a prezentat. Don a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca legea nu permite somajul tehnic decit in situatia in care se realizeaza lucrari de retehnologizare sau de modernizare a companiei.
Sindicalistii au reclamat si la Inspectoratul teritorial de Munca Cluj faptul ca legislatia muncii nu a fost respectata de catre Bechtel nici in ultimele sase luni ale anului trecut. Atunci, circa 600 de oameni au fost obligati sa isi depuna demisiile pe motiv ca nu mai corespund din punct de vedere profesional.
Directorul AJOFM Cluj sustine ca nu va accepta sub nici o forma concedieri colective la Bechtel, deoarece salariatii nu si-au pierdut in acest caz obiectul muncii si ca este obligatia companiei sa isi asigure finantarea pentru continuarea lucrarilor la autostrada.
In cazul in care,