În doar o săptămână, la Tribunalul Dolj s-au înregistrat 39 de cereri de faliment. Oamenii de afaceri spun că falimentele se vor înmulţi pentru că firmele bune până ieri nu-şi mai permit să plătească dobânzile şi nu mai au vânzări. Alţii consideră că sunt falimente induse chiar de societăţi, ca să scape de creditori.
2009 a debutat cu stângul pentru 39 de societăţi din mediul de afaceri doljean. În prima săptămână după vacanţa de sărbători, în perioada 5-9 ianuarie, la Secţia Comercială din cadrul Tribunalului Dolj au fost înregistrate 39 de cereri de faliment, conform datelor furnizate de instituţie. Adică, în medie, aproape opt falimente pe zi. Poate fi doar o coincidenţă la început de an sau poate fi preambulul unei perioade dificile pentru mediul de afaceri. Falimentele sunt destul de multe, susţine Tribunalul Dolj, iar informaţiile reies din analiza datelor statistice înregistrate la instituţie. În majoritatea cazurilor, societăţile comerciale nu au bani să-şi mai achite obligaţiile către diverşi creditori, iar activitatea le este blocată, astfel că acei creditori cer declanşarea procedurilor de faliment. „(...) Motivele declanşării acestei proceduri (de faliment - n.r.) sunt determinate de starea de insolvenţă a societăţilor debitoare, stare caracterizată de insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor exigibile“, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj, judecătorul Gabriel Comănescu.
„Vor fi şi mai multe!“
Mediul de afaceri local anticipează că vor fi din ce în ce mai multe falimente la începutul acestui an din cauza blocajelor pe care le au firmele care până acum erau viabile şi corecte, în sensul că aveau şi activitate, îşi plăteau impozitele, taxele şi salariile angajaţilor. „Vor mai fi falimente şi din ce în ce mai multe până în mai-iunie. Firmele care erau sănătoase până acum o lună-două