Femeile sunt tot mai afectate de violenţa în familie, care face mai multe victime decât accidentele rutiere şi malaria la un loc. Numărul cazurilor înregistrate este în creştere şi în România.
Un material publicat la începutul acestui an, în dailymail.co.uk, anunţa că proaspăt instalata criză şi sărbătorile de iarnă aproape au dublat cazurile de violenţă conjugală în Marea Britanie. În România, statisticile arată că femeile reprezintă mai mult de 80% din cazurile de violenţă fizică, iar acest lucru este valabil pe parcursul întregului an, fără a fi nevoie de vreo criză. În 2008, numărul persoanelor de sex feminin agresate în familie a crescut cu aproximativ 25%.
Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Familiei (ANPF), Mihaela Mostavi, a precizat că, din 2004, în România au fost înregistrate 44.300 de cazuri de femei victime ale violenţei domestice şi 633 de decese. La momentul prezentării bilanţului, în primele trei trimestre ale lui 2008, erau semnalate 8.484 de noi cazuri, aproape la fel ca în 2007, respectiv 8.787. „Numărul real însă este mult mai mare, în urma unui sondaj realizat în acest an stabilindu-se că ar fi vorba de 800.000 de victime“, declara Mihaela Mostavi.
Preşedinta ANPF a adăugat că, din numărul total de victime, 70% sunt femei şi, dintre acestea, 25% sunt minore. De asemenea, în primele cinci luni ale lui 2008, au avut loc cu 21,3 la sută mai multe violuri, urmate de moartea victimei, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007, peste 50 la sută dintre acestea fiind înregistrate în mediul rural.
Femeia pierde rolul de mamă
În aceste cazuri, creşterea copiilor este distorsionată şi capătă consecinţe dramatice. Acum, funcţiile parentale nu mai pot fi împlinite, căci, într-o familie dominată de violenţă, copiii cresc într-o atmosferă în care nevoile de bază - nevoia de siguranţă, de viaţă ordonată, de dra