Mai cu scandal, mai pe ascuns, se pare ca, pana la urma, compania integrata de energie va fi infiintata, ca deznodamant al unei dispute de mai bine de un an privind organizarea sectorului energiei electrice din Romania. Compania va cuprinde Hidroelectrica, Turceni, Rovinari si cele trei Electrice neprivatizate, adica intre 50 si 80% din curentul care se produce si se consuma in tara. Ea valoreaza circa 24 de miliarde de euro si va domina un sector marcat de acuzatii de coruptie nerezolvate in justitie. Din cateva motive, infiintarea companiei integrate de electricitate are toate ingredientele unui dezastru pentru functionarea sectorului energetic.
E ingrijorator, in primul rand, ca o decizie atat de importanta se ia in Romania prin ordonanta de urgenta, evitandu-se dezbaterile pe fond, desi oponentii sunt mult mai numerosi si au argumente mai puternice decat sustinatorii ideii. Sustinatorii oficiali, inainte de alegeri, erau Cabinetul, Electrica si AVAS. Intre oponenti se numara Comisia Europeana, finantatori internationali, consultanti pe energie din mediul privat, Hidroelectrica (management, sindicate), specialisti din Ministerul Economiei, unele partide si, din declaratiile presedintelui Basescu, chiar CSAT. Pozitiile contra companiei n-au fost luate in calcul in decizia finala, desi justificarile pro companie pur si simplu nu stau in picioare. Sa le luam pe rand pe cele mai importante.
Nevoia de investitii
Sustinatorii companiei integrate argumenteaza ca aceasta va avea o putere mare pe piata si poate sa atraga investitii, imprumuturi, capital prin vanzarea actiunilor companiei pe o bursa straina. Dar valoarea companiei nu poate fi mai mare decat a activelor ce o compun, iar vanzarea pe bursa nu ar aduce mai multi bani decat privatizarea pe bucati cu investitori strategici. Turceni si Rovinari sunt la limita rentabilitatii, nu indeplinesc cond