Efortul Marii Britanii de a demara, la nivel mondial, o cercetare în privinţa celulelor stem, în vederea clonării animale şi umane, s-a lovit de etică. Astfel, la nici un an de la intrarea în legalitate a exploatării celulelor stem, oamenii de ştiinţă au fost nevoiţi să îşi întrerupă cercetările. "Din considerente morale", spun aceştia. Unul dintre cercetătorii implicaţi în studiul celulelor stem a declarat, în exclusivitate pentru cotidianul The Independent, că fondurile alocate acestui demers ştiinţific au fost sistate de către comisia de oameni de ştiinţă responsabilă cu alocarea de fonduri pentru cercetare.
Aceasta s-a declarat în total dezacord faţă de crearea embrionilor hibrizi, în urma mixtiunii dintre celule umane şi cele provenite de la animale precum vacile, porcii sau iepurii.
Potrivit The Independent, acestă decizie ameninţă poziţia Marii Britanii pe piaţa de specialitate, în contextul în care în Statele Unite este interzisă cu desăvârşire finanţarea, din fonduri guvernamentale, a producerii de celule stem.
Astfel, două dintre cele trei echipe de oameni de ştiinţă britanici, care deţin în mod legal licenţa de a obţine embrioni hibrizi, au rămas fără banii necesari continuării cercetărilor.
"Cei care s-au ocupat de alocarea banilor pentru cercetare şi, în special, pentru studiile privitoare la celulele stem au luat decizia de stopare a fondurilor din considerente pur subiective", a declarat pentru publicaţia britanică profesorul Stephen Minger, de la Colegiul King din Londra, unul dintre cei trei deţinători ai licenţei.
Regres pentru lumea medicală
Embrionii hibrizi sunt creaţi ca urmare a fuziunii dintre celulele umane şi ovule animale al căror nucleu celular îşi pierde caracteristicile genetice animale în procent de 99,99%.
Scopul a fost acela de a crea clon