Vom plăti mai mult pentru alimente, iar factura la mobil şi ratele în bancă vor fi tot mai mari. Cotaţiile euro cresc vertiginos, doborând record după record, situaţie care i-a determinat pe producători să anunţe scumpiri iminente. Dacă alimentele se scumpesc pentru că peste 50% din materiile prime sunt aduse pe valută din import, la celelalte mărfuri şi servicii mai intervin şi alte cauze.
Fără nicio intervenţie, însă, din partea furnizorilor, tarifele serviciilor care se calculează în valută (telefonia mobilă, spre exemplu) şi ratele bancare la creditele pe care le-am luat în euro vor fi mai mari cu peste 21% decât astă-vară, respectiv cu aproape 10% faţă de luna trecută.
Mezelurile dau tonul majorărilor
Deprecierea leului în faţa euro va aduce, începând chiar de la sfârşitul acestei luni, scumpiri în lanţ la alimente, ale căror preţuri pot creşte cu până la 25%, avertizează producătorii.
Cele mai mari scumpiri le vom simţi la carne şi mezeluri. Acestea vor interveni treptat începând cu sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie. „Carnea şi mezelurile se vor scumpi cu până la 25%, pentru că majoritatea materiei prime provine din import, iar euro s-a apreciat foarte mult.
Primele care se vor scumpi vor fi mezelurile şi produsele ieftine. Un lucru este cert: românii vor mânca mai scump şi mai prost”, ne-a declarat Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta.
O altă categorie de produse la care scumpirile bat la uşă este cea a pâinii, producătorii spunând că, în această primăvară, vor putea mări preţul cu până la 20% ca urmare a deprecierii leului, a majorării salariului minim pe economie la 600 de lei şi a scumpirii anunţate a utilităţilor.
„România are nevoie, lunar, de circa 150.000 de tone de grâu pentru panificaţie. În prezent mai avem grâu doar p