Este o lectie care trebuie invatata de toti cei care se joaca cu Mama Natura: ecosistemul din Insula Macquarie pare a fi fost ireparabil distrus si eforturile expertilor in protejarea mediului nu au facut altceva decat sa inrautateasca situatia.
Fauna si flora din jumatate de insula, proclamata de catre UNESCO a face parte din Patrimoniul Umanitatii, a fost profund afectata, iar expertii pregatesc un plan de urgenta care ar costa 11 milioane de lire sterline, scrie The Guardian.
Lucrurile au inceput sa mearga rau pentru insula Macquarie, aflata la jumatatea distantei intre Australia si Antarctica, imediat dupa descoperirea sa, la 1810.
Focile cu blana si pinguinii au fost vanati pana la extinctie pentru blana si grasime, insa soarecii si sobolanii care au coborat pe insula din vase au fost cei care au produs cu adevarat pagube. S-au adus repede pisici pentru ca soarecii sa nu decimeze proviziile de alimente .
Iepurii au fost adusi pe insula peste 60 de ani, conform traditiei potrivit careia trebuiesc lasate animale pe insule, pentru ca marinarii naufragiati sa aiba ce manca.
Cum prada era usoara, populatia de pisici s-a hranit cu iepurii si a crescut ca numar. Insula a pierdut apoi doua specii de pasari endemice. Intre timp, iepurii s-au inmultit necontrolat si s-au pus pe distrus flora insulei.
Pana in anii '70, aproximativ 130.000 de iepuri au produs pagube atat de mari, incat pe insula a fost adus virusul bolii myxomatosis, care a decimat populatia de "urecheati" pana la 20.000 in zece ani.
Vegetatia insulei a inceput sa-si revina, insa pisicile s-au reorientat spre pasari. Prin 1985, expertii s-au decis sa impuste pisicile.
Ultima pisica a murit in 2000, insa expertii au constatat cu surpindere ca populatia de iepuri a atins din nou dimensiuni periculoase pentru vegeta