În timp ce elevii dinainte de 1989 nu erau primiţi la şcoală fără uniforme, astăzi fiecare şcoală îşi alege felul de a se îmbrăca. Disciplina şcolară din vremea comunismului însemna controlul elevilor, profesorilor, dar şi al părinţilor. Astăzi profesorii încearcă să-i convingă pe elevi să respecte regulile. Uniforme la fel pentru toată lumea, matricola cusută pe mânecă şi părul tuns cât mai scurt erau reguli stricte pentru şcoala din comunism. Profesorii spun că, spre deosebire de astăzi, când fiecare instituţie de învăţământ are un regulament de ordine interioară, în comunism disciplina devenise politică.
Şcoala însemna foarte mult control şi impunere atât pentru profesori şi elevi, cât şi pentru părinţi. Regulile din şcoala comunistă veneau de la partid.
Dumitru Oprea, fostul rector de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, spune că uniforma făcea parte dintr-o egalizare forţată a românilor, pentru ca niciunul să nu iasă în evidenţă prin ţinută. „Atunci n-aveai voie să ieşi din front. În anii `50, când am intrat eu la şcoală, eram îmbrăcaţi toţi, băieţi şi fete, ca nişte popi.
Ulterior, costumele pentru şcoală s-au schimbat în funcţie de vârstă. Doar matricola era diferită de la şcoală la şcoală. Nu puteai veni la şcoală dacă nu aveai uniformă”, afirmă Dumitru Oprea. Uniforma trebuia purtată, indiferent că aveai sau nu bani să o cumperi.
La ansamblurile artistice şcolare, copiii veneau îmbrăcaţi în costumele de pionier Foto: fototeca online a comunismului românesc
„Pe vremea aia, copiii erau atât de săraci încât nu aveau mari posibilităţi să-şi facă costumele cerute de la şcoală. Îmi aduc aminte că era un chin pentru mama să găsească bani pentru uniforma mea”, mai spune Dumitru Oprea.
Specialiştii în programe de educaţie susţin că nivelul de disciplină din ultimii ani