Cresterea valorii nutritionale a alimentelor poate fi realizata prin intelegerea felului in care ingredientele mancarurilor ajuta la imbunatatirea starii de sanatate, sustine nutritionistul britanic Ian Marber, in volumul sau intitulat "The Food Doctor", relateaza dailymail.co.uk.
Tot mai multe persoane se simt din ce in ce mai obosite, si prin imbunatatirea dietei, pot sa creasca nivelul aportului lor energetic. Procesul de digestie asigura energia necesara organismului pentru repararea si innoirea celulelor. Toate tipurile de nutrimente sunt necesare pentru a crea energie, dar in timpul acestui proces energetic, desfasurat la nivel celular, unele dintre acestea au un rol mai mare decat celelalte.
Mineralele, vitaminele, aminoacizii si acizii esentiali sunt descompusi in molecule in timpul procesului digestiv. Nutrimentele si glucoza astfel obtinute sunt filtrate de membrana celulara si eliberate in fluxul sangvin, dupa care ele sunt asimilate de celulele organismului.
Nutrimentele cu rol probiotic, ajuta la sinteza vitaminei B din alimente, dar, totodata, se depoziteaza in mici cantitati de rezerva care pot fi utilizate ulterior de organism. Ele asigura si extractia magneziului din alimente. Cele mai bune surse de nutrimente probiotice sunt varza, iaurtul, tomatele, ceapa, usturoiul si bananele.
Magneziul actioneaza ca un element care transporta glucoza pana la celule, unde aceasta este absorbita si transformata in acid piruvic, un produs intermediar de metabolism al glucidelor, grasimilor si aminoacizilor care contribuie la eliberarea energiei. Alimentele ce contin cele mai mari cantitati de magneziu sunt ovazul, orezul, quinoa, semintele de dovleac si cele de floarea soarelui, nucile, lintea si frunzele verzi ale leguminoaselor.
Cromul stimuleaza si fortifica compozitia insulinei. Alimentele bogate in crom su