Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. El a raspuns celor care au pus intrebari legate de reesalonarea creditelor, trecerea lor din valuta in lei, conditiile in care bancile imprumuta populatia si masurile care ar trebui luate pe timp de criza.
Radu Ghetea a raspuns la intrebari legate de urmatoarele teme:
deblocarea creditarii, intre asteptarile clientilor si intentiile/posibilitatile reale ale bancherilor. Cum intampina bancherii dificultatile legate de devalorizarea monedei nationale?noile consultari intre ARB si BNR in ce priveste ultima varianta a regulamentului de creditare: ce decizii se asteapta de la BNR?solutii propuse de bancheri pentru depasirea perioadei de criza economicacofinantarea pentru proiectele cu fonduri europene: mai ofera bancile credite pentru aceste proiecte? Ce solutie are CEC, ca institutie cu capital majoritar de stat?
Fragmente din discutia online
Reesalonarea sau restructurarea este utilizata in sistemul bancar se foloseste in general la persoane juridice. In baza unor planuri prezentate de client, decizi daca merita sau nu sa fie rstructurat creditul.Pentru persoanele fizice, este mai delicat, este greu sa analizezi in ce masura veniturile se vor schimba intr-o anumita perioada, mai ales in bine. Totusi, exista unele posibilitati, in sensul ca un credit care era inital pe o perioada de 20 de ani ar ptea deveni pe 30 de ani, dar atentie costul final este mai mare, persoana va plati mai mult. In momentul in care apar probleme, clientul sa se consulte cu banca, sa nu ajunga sa aiba restante si abia apoi sa vina la banca. Se pot transforma creditele din valuta in lei, trebuie insa urmarit un moment prielnic, si anume un curs scazut. Trebuie sa va luati inima in dinti si sa luati decizia transformarii creditului.Ca banca esti mai increzator cand