Achiziţiile publice în domeniile apărării şi securităţii
Parlamentul European a votat, în primă lectură, o nouă directivă care reglementează procedurile de atribuire a anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii. Împreună cu directiva privind transferul produselor din domeniul apărării reprezintă pachetul legislativ menit să conducă la crearea unei pieţe europene pentru produsele din domeniul apărării, ceea ce reprezintă o condiţie de bază pentru promovarea Politicii Europene de Securitate şi Apărare (PESA).
Raportul parlamentar cu privire la această propunere de directivă, elaborat de Alexander Graf Lambsdorff (ALDE, Germania) a fost adoptat cu 597 voturi pentru, 60 împotrivă şi 33 abţineri.
"Obiectivul comun al ambelor directive este de a asigura o mai bună echipare a soldaţilor, o utilizare mai eficienţă a banilor publici, precum şi a aduce progrese la în domeniul PESA", a declarat raportorul Alexander Graf Lambsdorff (ALDE, Germania). Potrivit acestuia este nevoie de o legislaţie europeană privind achiziţiile publice care să corespundă necesităţilor specifice din domeniul apărării.
În Europa există în momentul de faţă 89 programe de cooperare în domeniul armamentului, fiind de trei ori mai multe decât în SUA, în ciuda faptului că bugetele pentru apărare sunt cu mult mai reduse, ceea ce duce la ineficienţă şi o înarmare deficitară.
Scopul este, aşadar, realizarea unei mai mari rentabilităţi, care să fie atât în avantajul bugetului naţional, cât şi al industriei de armament şi, nu în ultimul rând, aprovizionarea forţelor armate cu cel mai bun material posibil.
În principiu, achiziţiile publice din domeniul apărării intră în domeniul de aplicare al Directivei 2004/18/CE (articolul 10), sub rezerva dispoziţiilor de la articolul 296 din Tratatul CE, care prevede o derogare de la normele UE în m