„În cazul ferestrelor clasice, un spaţiu de 2 mm la fiecare foaie de geam, prin care gerul şi viscolul de afară pot intra în interior, scade temperatura întregii locuinţe cu 3-4 grade Celsius“, afirmă dr. ing. Teodor Teretean. Sursa: Hepta
Cea mai bună soluţie ar fi înlocuirea vechii tâmplării - indiferent dacă este din lemn sau metal - cu una gen termopan, dar există şi metode mai ieftine pentru a ţine frigul acolo unde-i este locul, adică afară.
Benzile din pâslă, burete sau cauciuc se găsesc în aproape orice magazin de profil, la preţuri modice, sub formă de role de 3, 4 sau 5 metri. Contează însă cel mai mult calitatea materialului.
Un sistem simplu şi ieftin este buretele din spumă poliuretanică, pe a cărei parte posterioară se găseşte adeziv. Se aplică rapid, lipind cu atenţie de jur împrejurul ferestrei. Izolarea obţinută nu durează mai mult de un an, pentru că buretele se strică repede. Este deci o operaţiune care trebuie făcută în fiecare toamnă.
Benzile din cauciuc se găsesc la preţuri ceva mai mari, dar şi calitatea lor este mai bună. „Se găsesc în formă de V sau D, astfel încât să se potrivească diverselor tipuri de ferestre. Se aplică în acelaşi mod ca şi benzile din cauciuc, dar au avantajul că rezistă 2-3 ani“, afirmă meşterul Mihai Porteanu.
Foarte important de reţinut este faptul că, în ambele cazuri, peste benzile din cauciuc nu trebuie aplicată niciodată vopsea. Se pot înlătura uşor în momentul în care se deteriorează şi în locul lor sunt aplicate altele.
Săculeţii umpluţi cu deşeuri textile - o soluţie veche de zeci de ani - au o eficienţă scăzută şi pot fi folosiţi cel mult în cazul uşilor.
Temperaturile scăzute de afară creează foarte des curenţi de aer în casă şi scumpesc mult facturile la energie. Din cauza aerului rece introdus din exterior, centrala