A trecut o săptămână de când legea privind interdicţia fumatului în locurile publice a trimis inspectorii de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) în controale pe la baruri şi cafenele. Sursa: Vlad Stănescu
Unul dintre localurile afectate de această lege şi de controalele OPC este „Everest“, cafeneaua cu patroni greci din zona Piaţa Romană.
Directoarea localului, Loredana Telescu, spune că a pierdut într-o săptămână 9% din profitul pe care îl făcea în perioada în care clienţii fumători aveau un spaţiu mai mare. „Cel puţin în primele două zile, după ce s-a scris că nu mai e voie să se fumeze, s-a simţit o lipsă acută de clienţi“, s-a plâns Telescu. Acum însă, bucureştenii s-au obişnuit cu ideea că se fumează numai în spaţiul care era, până acum, dedicat nefumătorilor.
Spre fum, pe lângă toaletă
În spaţiul mare din prima cameră a restaurantului-cafenea din Capitală sunt ocupate doar vreo patru mese. Dar dacă urmezi săgeata care indică „Salon fumători“, prin holul îngust din faţa toaletelor, ajungi într-o cameră mică, plină de oameni şi de fum. Clienţii cu viciul tutunului nu au renunţat la localul care le place, însă se declară nemulţumiţi de faptul că trebuie să treacă prin faţa toaletelor când îşi aduc mâncarea la masă. „Mi se pare discriminare“, spune Robert, un client „cu fumuri“. „Era mai aerisit înainte. Acum e şi loc puţin, e şi fum mult“, e de părere Iuliana, o altă clientă.
Nefumătorii mai răutăcioşi spun că viciaţii „şi-o merită“ şi că e normal ca prima cameră care te primeşte într-un loc să fie aerisită şi fără fum. „În locul în care se găteşte mâncarea şi se pregăteşte cafeaua nu ar trebui să se fumeze. Mi se pare normal aşa!“, spune Ilinca Marcu, nefumătoare, clientă „Everest“.
Renovări, luna viitoare
Dacă şeful de restaurant se confruntă aproape zilnic