Compania americana Citigroup isi reduce staff-ul de personal la 375.000 de oameni prin disponibilizarea a aproape 50.000 de angajati, anunta revista Forbes in editia online.
Citigroup nu este singura companie care disponibilizeaza in masa. Conform unui top alcatuit de Forbes, AT&T a concediat 12.000 de angajati, Las Vegas Sands peste 11.000, iar companiile din top 500 peste 140.000 de angajati.
Daca disponibilizarea a zeci de angajati implica un simplu anunt si cateva discutii in particular, concedierile masive pot da managerilor multa bataie de cap. E nevoie de dezbateri, un software special de evaluare a angajatilor, consultanti externi companiei, avocati specializati in domeniul de resurse umane si servicii de outplacement.
“Reducerea numarului personalului schimba complet structura, modul de functionare si de atribuire a responsabilitatilor. Scopul final ar trebui sa fie schimbarea completa a abordarii problemelor companiei”, a declarat pentru Forbes directorul Mercer, Jim R. Sowers, o companie de consiliere in HR.
Prezenti la intalnirile care au ca subiect concedierile sunt, in prima faza, CEO, managerii departamentului financiar, vicepresedintele responsabil pentru comunicare, sefii departamentelor Juridic, Resurse Umane, IT si cativa manageri regionali ai companiei.
Chiar daca sunt prezenti la intalnire, nu inseamna ca posturile acestor manageri nu pot fi sterse din organigrama, iar ei, disponibilizati. Cea mai frecventa masura, in cazul in care managerii sunt concediati, este pastrarea acestora in functie pana la refacerea organigramei si a reimpartirii responsabilitatilor, in schimbul unor bonusuri.
In cazul Citigroup, nu este vorba de disponibilizarea efectiva a 50.000 de persoane, intrucat, prin vanzarea unor departamente din cadrul bancii, compania renunta automat la serviciile unor angajati prezenti in organigrama si