Ministrul finantelor recunoaste ca nu poate acoperi tot golul de venituri la buget fara bani din strainatate.
Bugetul va avea nevoie de o componenta de finantare externa, aceasta putand fi acoperita fie de la banci, de la Bruxelles sau FMI, in functie de care vor fi cele mai bune conditii accesibile, a declarat pentru ZF Gheorghe Pogea, ministrul finantelor.
In acelasi timp, el spune ca revizuieste in scadere prognoza de cresterere economica pe 2009 de la 3,5% spre 2,5% din PIB, in timp ce deficitul bugetar ar urma sa urce pana la 2,5% din PIB, ceea ce depaseste nivelul 2% reprezentand cheltuieli de investitii. Cursul mediu avut in vedere este de circa 4 lei/euro, insa estimarile mai pot suferi modificari.
"Imaginea tuturor nevoilor de finantare le voi avea pe 22 ianuarie, cand astept propunerile finale de masuri anticriza de la cele trei grupuri de lucru infiintate special in acest scop. O parte din cheltuielile bugetului vor fi finantate din instrumente structurale, o alta parte tine de proiecte care au finantarea deja asigurata, alaturi de atragerea de resurse de pe piata interna prin certificate de trezorerie si obligatiuni benchmark, precum si de o componenta de finantare externa pentru care vom alege cea mai buna varianta. E nevoie si de finantare externa, iar aceasta poate veni fie de la banci, Bruxelles sau FMI asa cum fac multe tari in conjunctura actuala", afirma seful Finantelor.
El spune ca principiul de baza dupa care va construi bugetul va fi sa includa doar cheltuieli care pot fi si finantate.
Chiar daca bugetul pe 2009 este asteptat cu nerabdare de investitorii si analistii locali si straini, putand constitui o ancora inclusiv pentru stabilizarea cursului de schimb leu/euro prin semnalul de politica fiscala pe care il poate da, Pogea afirma ca nu se va grabi in detrimentul calitatii constructiei bugetare. "Intentio