Rusia ar avea numai de câştigat în urma unei ralieri a României la poziţia sa, in disputa cu Ucraina, iar situaţia creată ar putea pune Bucureştiul în dificultate faţă de capitalele europene, cred analiştii contactaţi de EVZ. Sursa: Agerpres
Purtătorul de cuânt al şefului statului, Valeriu Turcan, a declarat, ieri, că preşedintele Traian Băsescu a fost sunat de premierul rus, Vladimir Putin, pentru o informare cu privire la furnizarea de gaze de către Federaţia Rusă. Confirmarea a venit după ce agenţia de ştiri rusă RIA Novosti a precizat că preşedintele Traian Băsescu i-a comunicat lui Putin că împărtăşeşte poziţia Moscovei.
"Preşedintele român s-a declarat serios preocupat şi a indicat că împărtăşeşte poziţia Rusiei privind responsabilitatea Ucrainei pentru blocarea tranzitului gazului spre Europa", a precizat agenţia rusă, citând guvernul de la Moscova.
“România nu are de câştigat”
Istoricul şi comentatorul Armand Goşu crede că România nu ar avea de câştigat de pe urma susţinerii poziţiei Moscovei în actuala dispută cu Ucraina. “Totul depinde de cum este gestionată relaţia cu Rusia, dar doar Putin te poate utiliza în momentele acestea”, apreciază Goşu.
Analistul Iulian Chifu subliniază că o analiză clară a convorbirii Putin-Băsescu nu poate fi făcută, în condiţiile în care nu cunoaştem conţinutul conversaţiei şi nici nuanţele. Chifu consideră însă că informaţiile furnizate de guvernul rus, citat de agenţia RIA Novosti, “nu corespund uzanţelor diplomatice şi pun într-o situaţie dificilă România”. “Astfel de mesaje pot fi lecturate ca o ieşire din pluton, de către aliaţii RomĂniei din UE sau chiar din NATO”, apreciază Chifu.
Citiţi mai mult în ediţia de mâine a "Evenimentul zilei".
CITIŢI ŞI:
Presa rusă: România şi Italia, aliaţii Moscovei în "războiul gazelor" @