"Slovacia, Bulgaria şi România, ţări foarte afectate de încetarea furnizărilor de gaze ruseşti, îşi întăresc contactele bilaterale cu Moscova pentru a găsi o soluţie în contextul pericolului de a se produce un colaps energetic, după eşuarea eforturilor de mediere ale Uniunii Europene vizând soluţionarea conflictului" - titrează agenţia spaniolă EFE.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost sunat la telefon de premierul Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pentru o informare cu privire la furnizarea de gaze, după cum a anunţat biroul de presă al preşedinţiei. Potrivit agenţiei RIA Novosti, citatăde Agerpres, Traian Băsescu s-a arătat de acord cu premierul rus asupra responsabilităţii Ucrainei în ceea ce priveşte blocarea tranzitului de gaze naturale ruseşti către consumatorii europeni. Premierul slovac, Robert Fico, s-a întâlnit miercuri la Kiev cu Iulia Timoşenko, şefa Guvernului Ucrainei, ţară prin care trec majoritatea gazelor naturale ruseşti şi a cărei dispută cu Moscova privind tarifele a provocat întreruperea aprovizionării. Iulia Timoşenko a respins cererea slovacă privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti şi i-a explicat premierului Fico faptul că Ucraina nu are suficiente gaze naturale pentru a le putea livra altora şi că solicitarea trebuie să-i fie adresată Moscovei. "Voi aţi semnat un contract cu Rusia, iar dacă ei furnizează gaze naturale, atunci noi asigurăm tranzitul", a adăugat premierul ucrainean.
Robert Fico i-a transmis omologului ucrainean că Slovacia se află într-o situaţie catastrofală, cu rezerve de gaze naturale pentru numai 11 zile. "După 12 zile va trebui să urgentăm luarea de măsuri care nu au fost utilizate niciodată în istoria ţării", a avertizat premierul slovac. Guvernul de la Bratislava a anunţat deja că dacă nu se redeschide robinetul gazelor naturale, ar putea decide să reactiveze al doilea bloc al c