După ce termină de împărţit fotolii şi maşini de serviciu, noul guvern va trebui să-şi îndrepte atenţia asupra nevoilor de lichiditate ale Romåniei. Vara trecută, guvernul Tăriceanu a împrumutat mai bine de un miliard de euro, printr-o emisiune de titluri pe pieţele internaţionale, după o întârziere de mai multe luni, care ne-a costat pe noi toţi zeci de milioane de euro în plus. Ca şi cum lecţia aceea nu a fost suficient de usturătoare, evenimente recente ilustrea
După ce termină de împărţit fotolii şi maşini de serviciu, noul guvern va trebui să-şi îndrepte atenţia asupra nevoilor de lichiditate ale Romåniei.
Vara trecută, guvernul Tăriceanu a împrumutat mai bine de un miliard de euro, printr-o emisiune de titluri pe pieţele internaţionale, după o întârziere de mai multe luni, care ne-a costat pe noi toţi zeci de milioane de euro în plus. Ca şi cum lecţia aceea nu a fost suficient de usturătoare, evenimente recente ilustrează din nou cåt de ageamie este Romånia în probleme de gestionare a lichidităţii şi de accesare a pieţelor financiare.
Emisiunea de eurobonduri de vara trecută fusese anunţată cu o vară înainte, amånată pentru ianuarie şi executată multe luni după aceea. Între timp, condiţiile de piaţă se deterioraseră într-atåt încåt investitorii ne-au taxat scump amatorismul - un calcul estimativ arată că plătim circa zece milioane de euro pe an în plus, prin dobånzi mărite, deoarece am ratat momentul oportun din vara lui 2007 - toate acestea pentru că guvernul de la acea vreme planifica emisiunea de bonduri cum se planifică o nuntă.
Să punem acest lucru în contrast cu ce s-a întåmplat numai săptămåna trecută pe pieţele de capital. Filipine, Brazilia, Turcia şi Columbia au emis fulgerător titluri de stat în valoare totală de 4,5 miliarde de dolari în numai cåteva zile, conform Financial Times, care observă că în tot trimestrul al patru