Compania rusă Gazprom insistă pentru livrarea gazului prin staţia de la Sudja către Bulgaria, România, Turcia, Republica Moldova, Macedonia şi Grecia, menţinându-şi astfel poziţia, relatează agenţia Itar-Tass. Tranzitul gazului rusesc nu a fost reluat din cauza poziţiei Ucrainei. Sursa: AFP
Compania ucraineană Naftogaz a explicat că nu poate îndeplini cererea Gazprom privind tranzitul a 76,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi prin staţia de la Sudja.
"Dacă onorăm această cerere vom priva de gaze regiunile Luganski, Doneţk Odessa şi parţial Dnepropetrovsk (...) Gazul a fost livrat la Sudja, dar nu avem posibilitatea tehnică de a deschide valva", a declarat Oleg Dubina, din cadrul Naftogaz.
Compania ucraineană a propus Gazprom alternativa livrării gazelor prin staţiile de la Pisarevska şi Valuiki.
"Alegerea staţiei de la Sudja nu este întâmplătoare, întrucât aceasta este o conductă de export care duce direct către consumatorii europeni din Bulgaria, România, Turcia şi alte ţări ", a declarat vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev.
Băsescu împărtăşeşte poziţia Rusiei şi consideră că autorităţile de la Kiev sunt responsabile.
Gazele ruseşti nu au ajuns nici ieri la consumatorii europeni, deşi, luni, Gazprom promitea că va deschide robinetul de dimineaţă. Ziua de ieri a debutat optimist, cu anunţul ruşilor că primele gaze către Europa au fost încărcate în conducte.
Însă toată bucuria revenirii la normal a fost anulată câteva ore mai târziu, când Kievul a anunţat blocarea întregii operaţiuni. Transportatorul ucrainean de gaze, Naftogaz, susţine că, dacă ar fi direcţionat gazele ruseşti prin punctul indicat de ruşi, acest lucru ar fi însemnat sistarea livrărilor către sudul şi vestul Ucrainei, scrie agenţia Economiceskie Novosti.
Deşi Naftogaz a propus altă rută, ruş