Marele rabin al Veneţiei Enrico Richetti l-a acuzat, într-un articol publicat în revista iezuită Popoli, pe Papa Benedict al XVI-lea de punerea sub semnul întrebării a 50 de ani de dialog între iudaism şi Biserica Catolică, informează AFP, citat de Agerpres.
În contextul în care rabinii italieni au decis să nu participe în acest an la sesiunea tradiţinală de reflecţie iudeo-creştină de la 17 ianuarie, revista catolică şi-a motivat publicarea articolului respectiv de preocuparea pentru "ascultarea argumentelor celuilalt", fiind vorba de "primul pas către un dialog autentic". Evreii religioşi au amintit că rabinii italieni au luat hotărârea de neparticipare după reapariţia unei rugăciuni pentru convertirea evreilor, în cadrul mesei în limba latină de vineri, reintroduse de Benedict al XVI-lea în toamna lui 2007. Între altele, "cele mai recente luări de poziţie ale Papei în legătură cu dialogul interconfesional, considerat inutil din moment ce nu face decât să demonstreze în toate circumstanţele superioritatea creştinismului", conduc "la anularea a ultimilor 50 de ani de istorie a Bisericii", scrie rabinul.
În prefaţa unei cărţi publicate în Italia ("De ce trebuie să ne numim cu toţii creştini", de Marcello Pera), Benedict al XVI-lea a estimat că un dialog între religii "în sens strict" este imposibil, subliniind în acelaşi timp caracterul "deosebit de urgent" al dialogului dintre culturi. Marele rabin al Veneţiei a subliniat că întreruperea colaborării între iudaismul italian şi Biserică este consecinţa logică a acestei păreri exprimate de cea mai înaltă autoritate catolică. "Evident, a dialoga înseamnă a respecta dreptul fiecăruia la propria identitate şi a accepta posibilitatea de a învăţa câte ceva despre sensibilitatea celuilalt, fapt care mă poate şi îmbogăţi spiritual", a adăugat rabinul.
Marele rabin al Veneţiei Enrico Richett