Oferta facuta de Vladimir Putin prin intermediul jurnalistilor a tulburat apele la Bucuresti. Primul scop a fost deja atins. Acum, presedintele Basescu si Guvernul roman ar trebui sa trateze totul cu grija si sa plece de la un principiu limpede: profit din relatia comerciala cu Rusia, dar fara nici un fel de abatere de la pozitia adoptata pana acum in UE.
Ingrijorator este faptul ca, in oferta sa, Putin a amestecat planuri si teme care nu ar trebui amestecate. A oferit Bucurestiului posibilitatea de a cumpara gaze direct de la Gazprom, fara intermediari. In al doilea rand, a ridicat posibilitatea ca Romania sa fie inclusa pe traseul proiectatei conducte South Stream. si a aruncat ipoteza ca Romania sa cumpere gaze pe care sa le transfere apoi Ucrainei. O tema serioasa, ascunsa intre o gluma proasta si o capcana. Cred ca nimeni nu se opune ideii de a cumpara gaze direct.
Oricum, asa-zisii intermediari erau doar firme-paravan ale Gazprom, care a insistat pentru prezenta lor. Ar trebui sa luam de buna oferta, dar sa nu fim deosebit de impresionati: Gazprom ne da ceva ce ne luase inainte.
In ceea ce priveste ideea ca Romania sa devina intermediar intre Rusia si Ucraina, inginerii intrebati de presa au spus ca nu e posibil tehnic, iar din punct de vedere comercial este o prostie. Dar oferta de participare la South Stream ridica o intrebare ingrijoratoare: care e pretul politic al contractului comercial direct cu Gazprom?
Asa cum pare acum, Putin vrea sa scoata Romania din tabara europeana a tarilor care vor ca UE sa faca ceva concret pentru a-si limita dependenta energetica fata de Moscova. Nu avem noi multe teme cu care sa ne laudam ca le-am promovat pe agenda la Bruxelles, dar cel putin in domeniul energiei am fost consecventi: Bucurestiul a militat mereu pentru politici energetice comune la nivelul UE, pentru o piata comuna si intercone