Potrivit CNN Money, pierderile de job-uri din 2008 au fost cele mai semnificative de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial. In acest moment, rata somajului in SUA a atins pragul de 7,2%.
In 2008, numarul total al disponibilizatilor a ajuns la 2,6 milioane, cel mai ridicat in sase decenii. Dintre acestia, 524.000 au fost concediati in luna decembrie, in timp ce peste 1,9 milioane au pierdut locurile de munca in ultimele patru luni ale anului, de la escaladarea crizei financiare. Rata somajului a crescut de la 6,7% in noiembrie la 7,2 % in decembrie, iar previziunile nu sunt unele linistitoare.
“Asistam la o deteriorare rapida si constanta a pietei fortei de munca si suntem pe punctul de a depasi 10% - rata somajului“, a anuntat pentru CNN presedintele Economic Policy Institute, Lawrence Mishel.
Cresterea exponentiala a disponibilizarilor in lunile noiembrie si decembrie, in care concedierile au depasit consecutiv 500.000, a marcat cea mai semnificativa schimbare pe piata fortei de munca din ultimii 70 de ani. “Chiar daca vorbim de un nivel mult mai crescut al economiei, acum, aceasta este cea mai semnificativa scadere a pietei din 1945. Asistam la cea mai accelerata crestere a concedierilor”, a declarat, pentru CNN, seful Swiss Re, Kurt Karl.
Unul din efectele crizei de pe piata fortei de munca il reprezinta cresterea numarului de jub-uri part time si scaderea numarului celor full-time. Cu alte cuvinte, pentru a reduce costurile, multe dintre companii au nevoie doar de servicii limitate oferite de angajati si scot la concurs 4-5 ore de munca pe zi in loc de 8-10. Numarul de job-uri part-time din S.U.A. a crescut in ultimele luni de la 715.000 la 8 milioane, potrivit CNN.
Concediatii se regasesc la toate nivelurile industriei. Industria manufacturiera a lasat fara slujbe 149.000 de persoane, industria de leisure si hoteliera - 22