Elevele spaniole s-au îndrăgostit de chipul „Luceafărului“ şi de poezia lui, din cursul unei profesoare de matematică.
Pe urmele românilor plecaţi cu treburi în Spania. 159 de ani i-au trebuit „Luceafărului“ să-i ajungă. Iar când a ajuns, a făcut ravagii. Chipul lui Eminescu şi poezia lui de dragoste au stârnit pasiuni neaşteptate în rândul elevelor de liceu din Spania, graţie unei profesoare de matematică din Bucureşti, de origine basarabeană, ajunsă prin împrejurări neaşteptate să predea limba română elevilor din Spania. O combinaţie ciudată a sorţii, care aduce însă cultura clasică română în atenţia unor tineri străini, altfel preocupaţi, ca şi ai noştri, de computere, jocuri şi internet.
La îndemnul aceleiaşi românce, la 159 de ani de la naşterea celui mai mare poet român, un profesor de literatură spaniolă, emoţionat de reacţia elevelor lui în faţa poeziei eminesciene, decide să introducă în cursul de literatură universală de liceu studierea operei lui Eminescu. Publicăm astăzi, de ziua naşterii lui Eminescu, povestea acestei întâmplări, aşa cum ne-a fost ea relatată de Felicia Lupaşcu, profesoara care l-a dus pe „Luceafăr“ în Spania.
„Somnoroase păsărele“, la clasa a II-a
„Mulţi dintre elevii mei s-au născut în Spania, vorbesc spaniola excelent, iar când ajung să se exprime româneşte, au probleme, apelează la spaniolisme, iar dacă vă voi spune că cei de până la 7-8 ani nici nu au habar cine este Eminescu, nu ştiu dacă îmi veţi da crezare. Când citim un text, copiii trebuie să vadă şi poza autorului, desigur dacă pot face rost de ea. Am rămas încântată anul acesta când i-am întrebat pe copii ce vom sărbători pe 15 ianuarie, una dintre eleve, Paula Marian (are 7 ani şi e de 5 ani în Spania), a răspuns: „Ziua lui Mihai Eminescu, cel care a scris «Somnoroase păsărele»“.
Fiind departe de casă, îţi dai