Toti romanii cu credite contractate in euro si toti oamenii de afaceri, cu exceptia exportatorilor, privesc cu furie catre Banca Nationala.
De ce nu opreste Mugur Isarescu prabusirea leului, cand de atatea ori a dovedit ca poate face acest lucru, iar rezervele BNR i-ar permite interventia?
Primul raspuns ar putea fi: pentru ca n-a primit sau nu respecta ordinul politic in acest sens. De la cine? Singurii fericiti, din punct de vedere politic, de aceasta prabusire a cursului, care ar putea atrage curand tensiuni sociale majore, sunt liberalii pentru ca se afla in opozitie.
PD-L si PSD ar avea tot interesul sa dea ordinul care sa blocheze caderea leului.
Cat priveste nerespectarea unui eventual ordin, Mugur Isarescu nu ar avea niciun motiv sa saboteze actuala putere (nu a facut-o niciodata), decat, eventual, ca o razbunare pentru ca nu este el premier, ceea ce insa reprezinta o speculatie atat de nesustinuta incat nu poate fi luata in calcul in mod serios.
Mai degraba, nu despre un ordin este vorba, ci despre faptul ca Mugur Isarescu nu prea are ce face, deocamdata, in mod eficient.
Pentru ca de aceasta data nu vorbim despre un atac speculativ asupra leului, asa cum s-a intamplat in toamna anului trecut, cand guvernatorul a actionat spectaculos.
De aceasta data, deprecierea este o consecinta a crizei, dar si a neincrederii sau, cel putin, a suspiciunii investitorilor in privinta profesionalismului actualei guvernari.
In economia romaneasca exista, deocamdata, prea multe necunoscute, dupa cum arata recent Adrian Vasilescu, vocea guvernatorului BNR.
Adica nu avem buget, nu stim la ce curs mediu este conceput acesta, avem niste promisiuni electorale devastatoare pentru economie si nimeni nu stie in ce masura ele vor fi respectate, nu avem un plan anticriza cat de ca