Fondul de actiuni Raiffeisen Prosper a inregistrat anul trecut una dintre cele mai mici scaderi de la categoria sa, de -59%, investind un sfert din active pe pietele externe, in timp ce fondul Raiffeisen Romania Actiuni a suferit cea mai mare pierdere, de aproape 80%, concentrandu-se doar pe piata locala.
Cand cea mai mare parte a fondurilor de actiuni s-au refugiat de corectii in depozite bancare, Raiffeisen Prosper, administrat de Raiffeisen Asset Mangement, a incercat sa amortizeze pierderile locale investind indirect pe pietele internationale.
La sfarsitul lunii decembrie, Raiffeisen Prosper avea investite aproape un sfert din activele nete in valoare de 24,5 mil. lei in fondurile de investitii internationale administrate de Robecco Bank, JP Morgan si Raiffeisen Capital Management.
Pe parcursul lui 2008, expunerea fondului pe pietele internationale a variat intre 20% si 30% din active, restul de pana la 50% din active fiind investit in actiuni cotate pe piata locala. Principalele plasamente locale ale fondului au fost titlurile Petrom, BRD, Transgaz si SIF Muntenia. Pierderea cu care Raiffeisen Prosper a incheiat anul 2008 a fost de 59,3%. In timp ce un portofoliu similiar de actiuni si o expunere pe piata locala de peste 90% din active au adus celui de-al doilea fond de actiuni al RAM-Romania Actiuni o depreciere de aproape 80% in 2008. "Aproape 90% din randamentul unui fond este generat de alocarea pe clase de active, in timp ce restul de 10% este generat de "market timing" ( luarea deciziei de a vinde sau cumpara active in functie de estimari de pret)", a spus Mihail Ion (desen), presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management (RAM).
Anul trecut, Investica Altius, administrat de Investica Asset Management a fost cel mai "performant" fond de actiuni, inregistrand o pierdere de 52,7%. Randamentul a fost posibil insa d