In luna decembrie 2008, Raiffeisen Bank anunta ca sistemul bancar are nevoie de 5 miliarde de euro (aici). Cam in aceeasi perioada de timp, guvernatorul BNR spunea bancilor sa apeleze la actionari inainte de a cere bani de la statul roman. Luna ianuarie 2009 ne-a adus si explicatia pentru acest schimb de replici, scrie Claudiu Minea pe blogul Jeopardy.
Bancile din Romania (in majoritate controlate de banci straine) nu mai au acces la surse de finantare de la bancile mama. Mai mult, liniile de credit care expira in 2009 nu mai sunt prelungite. Confruntate cu probleme pe pietele de acasa, bancile straine retrag (intr-o masura mai mica sau mai mare) fondurile puse la dispozitia subsidiarelor din Romania.
De unde cateva explicatii si concluzii:
1. O injectie din rezerva valutara a BNR in piata nu va face decat ca aceste fonduri sa plece din Romania. Efectul asupra creditarii in Romania va fi minim.2. Similar, reducerea rezervelor minime obligatorii nu va avea decat un efect neglijabil asupra creditarii, banii luand acelasi drum catre bancile mama.3. Foamea de euro a bancilor a urcat cursul la 4,3 lei/euro.4. Cifra avansata de Raiffeisen (5 miliarde de euro) ar stavili, cel putin pentru o vreme, foamea de bani a bancilor (fonduri cerute de bancile mama).5. Poate cea mai importanta concluzie, criza a intrat pe cel mai defavorabil scenariu. Scaderea comenzilor la exporturi si reducerea fondurilor trimise in Romania de catre romanii din strainatate puteau fi suportate de economie. Reducerea surselor de finantare a bancilor este insa dramatica prin amplitudinea iesirilor de valuta.
BNR a adoptat singura politica inteleapta, cea de asteptare. Dar sistemul incepe sa fie tensionat la maxim. Iesirea e una singura si nu e la noi: redresarea economiilor din UE. Daca pana in vara nu vor fi semnale ale depasirii crizei, toamna ne va gasi intr-o stare de vul