Comisia de cercetători care trebuie să stabilească cu exactitate cauzele care au stat la baza producerii exploziei de la mina Petrila vor să simuleze deflagraţia în laboratoarele Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX). Sursa: Mediafax
Directorul general al INSEMEX, Constantin Lupu, ne-a declarat că până în prezent s-a lucrat la construirea unei machete, realizată în baza datelor pe care specialiştii le-au recoltat din subteran, care prezintă la o scară mai mică abatajul minei Petrila, unde se va simula mai multe scenarii cu acumulare de metan.
„Comisia de cercetători lucrează pentru a finaliza raportul de expertiză tehnică. S-a făcut un scenariu în laborator cu abatajul unde a avut loc deflagraţia unde se va simula anumite situaţii de acumulări de metan. În prima jumătate a lunii februarie vom prezenta concluziile raportului de expertiză”, ne-a declarat Lupu.
Se aşteaptă expertiza tehnică
Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă Petroşani şi procurorii, care anchetează aspectele ce ţin de încălcarea normelor de protecţia muncii şi latura penală a accidentului colectiv de muncă de la mina Petrila, aşteaptă expertiza tehnică pentru a putea stabili eventualii vinovaţi.
Până acum, inspectorii ITM şi procurorii au audiat peste 200 de angajaţi ai minei Petrila, care au avut tangenţe cu locul de muncă în care a avut loc explozia.
În accidentul minier de la mina Petrila din data de 15 noiembrie au murit 13 mineri şi salvatori mineri, iar alţi 13 au fost răniţi grav. Toţi ortacii care au fost implicaţi în accidentul minier au fost decoraţi de preşedintele României Traian Băsescu cu pentru profesionalismul, curajul şi spiritul de sacrificiu dovedit în cadrul misiunilor de salvare care au urmat tragicului even