Economia romaneasca incepe sa simta efectele declinului financiar global si, prin urmare, multe companii romanesti, in lipsa unor surse alternative de finantare, se gandesc serios sa aduca noi investitori in structura lor de actionariat.
„Chiar daca asteptarile vanzatorilor nu sunt inca pe deplin aliniate la cele ale potentialilor investitori, ne asteptam la un nou val de consolidare in anumite sectoare din Romania, ceea ce va conduce la formarea unei piete mai mature, mai realiste si mai competitive”, preconizeaza Antonis Ioannides, Partener Transaction Services la Deloitte Romania.
Investitorii potentiali, continua el, vor fi mult mai pretentiosi in lunile si anii care urmeaza, fiind din ce in ce mai atenti la elemente precum calitatea castigurilor, managementul capitalului de lucru, sistemele interne de control si chiar calitatea managementului si al guvernarii corporatiste. Pe masura ce investitorii manifesta o abordare din ce in ce mai sofisticata, vanzatorii trebuie sa invete cum sa se pregateasca si sa se prezinte, astfel incat sa maximizeze valoarea pentru actionari.
„Ne sfatuim clientii sa isi reevalueze activele, pentru ca valorile stabilite acum cateva luni s-ar putea sa nu mai reflecte valorile actuale de pe piata”, subliniaza Ioannides.
El considera ca fluxul de lichiditati, managementul capitalului de lucru, procedurile de raportare si prognoza financiara vor fi in centrul atentiei de acum inainte.
"Strategiile de business trebuie sa se concentreze pe excelenta operationala. Toate elementele de mai sus vor transforma procesul de vanzare a unei afaceri intr-un proces complex si solicitant, motiv pentru care companiile vor avea nevoie de sprijinul unor consultanti experimentati si profesionisti”, adauga acesta.
"In prezent, fondurile de private equity sunt foarte refractare la tranzactiile efectuate exclusiv cu capita