Tendintele remarcate de specialistii BitDefender in precedentul raport al amenintarilor informatice indica faptul ca autorii de malware si-au concentrat atentia asupra producerii si distributiei de troieni, dar si in directia exploatarii vulnerabilitatilor de sistem.
In primele sase luni ale lui 2008, utilizatorii au fost nevoiti sa faca fata zilnic la aproximativ 2.000 de noi virusi sau mutatii ale acestora, la 50.000 de atacuri de phishing pe luna si la peste 1.000.000 de calculatoare compromise ce raspandesc bots sau rootkits, troieni sau alte forme de malware.
Astfel, in ultimele sase luni ale anului 2008, s-a constatat ca: peste 80% dintre tipurile de malware distribuite la nivel mondial reprezinta in continuare troieni, trei sferturi dintre troieni includ deja mecanisme de actualizare complexe, optiuni avansate de download si upload camuflate, precum si capacitati de tip spyware si rootkit, dar si ca nivelul amenintarilor electronice bazate pe aplicatii Web a inregistrat o crestere de 460%.
De asemenea, conform studiilor realizate de Laboratoarele BitDefender, volumul exploatarilor de tip JavaScript prin intermediul injectiilor SQL s-a triplat, iar titlurile cel mai des utilizate pentru promovarea amenintarilor electronice in semestrul al II-lea au vizat: presupusa invazie a Statelor Unite in Iran, a XXIX-a editie a Jocurilor Olimpice, precum si alegerile electorale din Statele Unite.
Formatul preferat al mesajelor nesolicitate a continuat sa fie textul simplu, care la sfarsitul anului 2008 detinea peste 80% din volumul total de spam, in timp ce nivelul mesajelor insotite de imagini a scazut la numai 1,5%. In plus, volumul de spam cu fisiere anexate infectate sau care continea legaturi catre o pagina Web unde utilizatorului i se cerea sa descarce o forma sau alta de malware a inregistrat o crestere de 400%, iar 5% dintre mesajele nesolici