Nu stiti mai nimic despre Feleac si se intelege de ce. E un sat ca toate satele, linga Cluj. Satul sta asezat pe coama dealului, cindva plin de paduri si cutreierat de haiduci: de acolo ii vine si numele. Se spune ca tot calatorul ungur venind la Cluj, cind ajungea in dealul Feleacului, exclama: „jai, felek!” (vai, mi-e frica!). Si asa a ramas numele satului. In satul acesta, ridicat din trunchiuri de gorun si stejar, cu oameni harnici dar cam dintr-o bucata, s-a nascut Stefan Micle, ajuns rector al universitatii din Iasi si sotul Veronicai Micle. Cei doi s-au casatorit la Cluj, la Biserica Bob, in 7 august 1864. Profesorul a lasat in sat doar doi urmasi si o amintire confuza.
In locul acela se vorbeste mai mult despre Veronica Micle si Mihai Eminescu decit despre profesor. Unii stiu cine au fost “ai lui Micle” si ce rol au avut ei in viata poetului, altii amesteca halucinant lucrurile, iar preotul din sat desparte apele cu securea: “Veronica Micle a fost o sarantoaca din Nasaud, o curva care i-a sucit mintile batrinului profesor si care l-o innebunit de cap si pe bietul Eminescu.”
Am ajuns dis-de-dimineata la scoala care acum poarta numele profesorului Micle. Mai mult din curiozitate decit dintr-un interes tintit, am cautat urmele acestui om, care a facut parte dintr-un triunghi misterios si al carui destin s-a intersectat cu istoria poeziei romanesti.
Copiii invata la scoala ca Veronica l-a iubit pe Eminescu si i-a daruit un copil mort
Copii de la scoala din Feleac
Foto: HotNews.ro
Copiii sint la scoala, in ora de romana invata despre familia lui Stefan Micle si povestea de iubire dintre poet si Veronica. Profesoara le scrie pe tabla ce a gasit in carti si ce a mai aflat de prin sat. Copiii inteleg citeva lucruri clare: ca intre Veronica si sotul ei era o diferenta de virsta de 30 de ani, ca au avut doua fete, care